Get Adobe Flash player

Фестивал "Златен кестен" - история

МЕЖДУНАРОДЕН  МУЗИКАЛЕН  ФЕСТИВАЛ ЗА ГРАДСКА ПЕСЕН „ЗЛАТЕН  КЕСТЕН”

Всяка година в Петрич, под дъха на старите кестени, се срещат изпълнители и публика в една емоция, наречена Международен музикален фестивал „Златен кестен”!

Стартирал през есента на 1992 г. фестивалът на българската градска песен „Златен кестен” бързо спечели последователи и Петрич заслужено се превърна в столица на „българския евъргрийн”.

Над 4000 изпълнители са минали през петричката сцена която се превърна в успешен старт за редица непознати дотогава изпълнители и състави , а благодарение на доброто сътрудничество с БНТ и БНР хиляди телевизионни зрители и радиослушатели станаха съпричастни на това събитие. За първи път отново на петричка сцена прозвучаха редица песенни шедьоври на Аспарух Лешников , Георги Шаранков, Йосиф Цанков, Спартак Бутански и др.

От 1997г. стартира и Конкурсът за авторска песен в стила на старите шлагери , който даде възможност значително да се освежи и обогати репертоарът на изпълнителите както и да се даде възможност за участие на повече млади хора.

От 2005 г. фестивалът „Златен кестен” се утвърди не само като национален , но и международен .

Изключително голям бе приносът на секретаря на НЧ ”Братя Миладинови „ Ангел Ангов , който всеотдайно и целенасочено работеше за неговото утвърждаване,  както и на дългогодишните участници в журито: акад. Николай Кауфман, Вили Казасян , Дечо Таралежков , Константин Драгнев , Маргрет Николова , акад. Евтим Евтимов , акад. Тончо Русев,  Христо Любенов-Шани и др.
В рамките на фестивала се проведоха и международни научни конференции с участието на изтъкнати специалисти от Румъния , Финландия , Израел , Сърбия , Македония , Гърция , Хърватска , Словения и САЩ , които дискутираха проблемите на балканската и европейска градска музикална култура и взаимовлиянията на другите музикални култури.

През 2005 г. бе спечелен проектът „Балкански градски фолклор и песен” по програма ФАР трансгранично сътрудничество България – Гърция , чиято цел бе да се подобри качеството на културния живот и културното сътрудничество през граница.