Get Adobe Flash player

Китаро-мандолинен оркестър

Китаро-мандолинен оркестър с диригент

Тодор Ковачев

Оркестърът е създаден през 1909 г.
По инициатива на учителя Георги Ковачев от гр.Воден и със съдействието на Българската община за първи път се събират група ентусиазирани любители на струнната музика и създават групата „Струна”. За нуждите на групата и със средствата на общината , доброволните пожертвувания на гражданите и българската екзархия в Цариград са закупени от гр.Солун много музикални инструменти : мандолини, китари, цигулки, контрабас, флейти, лира, ударни инструменти и др. Групата изнася благотворителни концерти, организират се утра и вечеринки, устройват се излети.
През 1909 г.в гр.Петрич пристига Никола Лазаров от гр.Скопие – учител с добра музикална подготовка.Той поема ръководството на създадената вече група „Струна”,масовизира състава,изгражда вокална група към него и така полага началото на оркестъра ,на един творчески път изпълнен с много труд и всеотдайност, с голяма любов към музиката.

През 1923 г.оркестърът преминава изцяло към читалището,където е и до наши дни.Репертоарът на оркестъра включва валсове,полки,мазурки и др. Класическият си облик съставът добива под ръководството на Кирил Стамчев . Под негово ръководство съставът укрепва , попълва се с нови талантливи изпълнители и с успех участва в гала – концерта на Музикалния театър в гр. София.

През 1966г. мандолинният оркестър се поема от Георги Тачев – талантлив диригент с голям опит и възможности. По негово време оркестърът е носител на званието "Представителен", лауреат е на II-ри , III -ти и IV-ти Републикански фестивали и е носител на бронзови и сребърни медали , а за 50 годишния си юбилей е награден с орден „Кирил и Методий”- ІІІ-та степен.

От 1981 до 1984г. диригент е Димитър Великов, а през 1986 г. ръководството на мандолинния оркестър се поема от Тодор Ковачев. Той попълва оркестъра с нови инструменти като пиколи мандолини и мандолочели , вкарва съвременни пиеси в репертоара , от класика до съвременна музека , включително и джаз.

Художественият колектив с успех участва в ХХІ-то издание на най-престижния европейски Международен фестивал за музика с перо „Златен грозд” в гр.Логроньо – Испания през 1987 г. и 1996г., и в Х-я фестивал на европейските музикални състави в гр.Щутгарт-Германия през 1987г. ,където достойно защитава авторитета на българската музикална школа. През 1988 г. съставът издава първата си грамофонна плоча.

Следват активни концертни изяви и участия във фестивали у нас и в чужбина. Незабравими ще останат участията на оркестъра във фестивала на Младежките оркестри в зала „Лидер-Хале” в Щутгарт – Германия през 1989г. и през същата година в Белгия по покана на градската управа на гр.Антверпен .

През 2009г. излиза първото DVD на оркестъра .

Изключителна успешна е 2010 г. за мандолинния оркестър – с почетен плакет и грамота се завъръщат от Международния фестивал за тамбурашки оркестри в Черна гора , а през 2011г. завоюват трето място на Международния фестивал за струнни инструменти в Хърватия.

Всяка година оркестърът взима участие във фестивала „VIVA TREMOLO” в гр.Пазарджик и привлича все повече съмишленици и изпълнители.

Оркестърът провежда ежегодни срещи с ученици и преподаватели по училищата, създадена е школа към него, в която се обучават мандолинисти и цигулари.


3